سفر به کویر زرین

۱۱ نفر از اعضای هیئت و گروه قاجر روز پنجشنبه ۲ آذر سفری به کویر زرین و کوه چک چک( پیر سبز) در اردکان(یزد) نمودند.
گزارش تصویری را در ادامه مطلب ببینید…


کوه چک چک (پیر سبز)

محل برپایی کمپ


درخت کویری


کوه چک چک(پیر سبز)

معرفی مختصرکویر زرین
کویر زرین در فاصله ۴۰ کیلومتر شمال کویر بافق ( انجیر ) قرار دارد این کویر در شمال غربی روستای ساغند و جنوب روستای بیاضه قرار دارد در قسمت شمالی ارتفاعات حاجی اباد زرین قرار گرفته است که جهت شمال شرقی – جنوب غربی دارد و قسمت جنوب غربی این کویر را گنبد های نمکی پوشانده است کویر زرین از دو قسمت تشکیل شده است که توسط ارتفاعاتی که از میانه کویر را قطع می کند به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده است . در حاشیه شمالی کویر تپه های ماسه ای قرار دارند که جهتی شمالی  – جنوبی دارند . در بخش شرقی کویر نیز این تپه ها مشاهده می شوند که در این قسمت جهتی شمال شرقی – جنوب غربی دارند .
سطح کویر جنوبی در حدود ۲۸۰ کیلومتر مربع است که ۴۵% آن را صفحات رسی و ۵۵% آن را حوزه خیس ( باتلاقی ) در بر گرفته است . در قسمت جنوب و جنوب غربیکویر صفحات رسی گسترش دارند .  کگویر شمالی از امتداد حاشیه جنوب شرقی و جنوب غربی بوسیله صفحات پوشیده از تپه های ماسه ای محصور گردیده است . چنین به نظر می رسد که تپه های شنی این منطقه تثبیت شده باشند . بر روی صفحات پوشیده از تپه های ماسه ای جهات مختلفی بادی ملاحضه می گردد ولی به نظر میرسد که باد غالب در این منطقه جهتی به سمت شمال شرقی داشته باشد . آب زیر زمینی در این منطقه بالا بوده و وجود گیاهان فراتیک نشاندهنده  شوری کم خاک در این منطقه می باشد . کویر شمالی ۳۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد شکلی شبیه به مثلث دارد . ۸۷% آن را صفحات رسی ( به خصوص در قسمت شرقی ) پوشانده است و ۱۳% آنرا حوزه خیس باتلاقی فرا گرفته است . رودخانه اصلی این کویر از سمت شرق کویر به کویر وارد شده که رودخانه ای فصلی می باشد .
مسیر دسترس: مسیر خاکی از روستای بیاضه به سمت جنوب غربی به طول ۱۰۵ کیلومتر مربع از شمال این کویر می گذرد .
مسیر دوم : مسیر روستای  ساغند به روستای مغستان اکبر ، بعد از روستا ادامه جاده خاکی از جنوب این کویر می گذرد
کویر زرین از شمال به حاجی آباد و از جنوب به دشت زرین و ازغرب به حاجی آباد و از شرق به کوه غول محدود است

گیاهان منطقه عبارتند از:

درختچه های اسکندبیل وطاق  که با ریشه ای بیش از ۳۰تا ۵۰متر به طرف جاهای گود و نمناک کشیده شده بود.

منبع: سایت کویر و بیابانهای ایران

کوه چک چک (پیر سبز)
درباره زیارتگاه پیر سبز چنین نوشته‌اند:
« صاحب پیر را نام حیات‌بانو و از شاهدخت‌های ساسانی است که پس از سقوط مداین برای پاسداری از ناموس و پاکدامنی خویش به اطراف ایران آواره شده‌اند‌. حیات‌بانو چون به دامنه کوهی پشت هومین و سنجد می‌رسد‌، سیاهی دشمن را از دور می‌بیند و نالان و گریان به سمت کوه بلند خشک بالا می‌رود‌. همینکه در دسترس دشمن قرار می‌گیرد آهی از دل کشیده و با نگاهی به کوه بلند می‌گوید‌: مرا چون مادری مهربان در آغوش خود گیر و از دست دشمنانم برهان‌. همان دم شکافی در کوه پدیدار شده و حیات‌بانو در آن ناپدید می‌گردد و سپاهیان دشمن از دیدن این پیشامد شگفت‌زده شده راه خود در پیش می‌گیرند‌. پس از گذشت زمانی، بالای این کوه بلند خشک بی‌آب و علف، قطره‌های آب چشم یتیمان و دیده گریان ستمدیدگان، چون صاحب آن به زمین می‌چکد‌. به قدری که مسافری را سیراب و شاداب نماید و اگر جمعیت زیادتر یا گله گوسفندان فراوانی بدانجا رسند جریان قطرات آب زیادتر می‌شود به گونه‌ای که برای همه اندازه باشد‌. این کوه خشک، از برکتِ پیر امروز سبز و خرم می‌باشد. از روز اشتاد ایزد و خورداد ماه به مدت ۵ روز مراسم ویژه زیارت در آن کوه برپا است و گروه زرتشتیان بدانجا می‌شتابند و نذر و نیاز و شادمانی می‌نمایند‌».
نیک‌بانو به همراه مروارید که کنیز بوده در بیابان از هم جدا می‌شوند، نیک‌بانو به سمت شرقی یزد رفت و در ۳۷ کیلومتری اردکان به کوهی رسید و از خدا نالید و به فرمان پروردگار در آن کوه ناپدید شد و امروز به پیرسبز (چکچکو) معروف است.
زیارتگاه پیرسبز در ۶۸ کیلومتری شمال غرب و در دامنه کوه آهکی یزد واقع شده است و به تولیت و سرپرستی انجمن زرتشتیان شریف آباد اردکان اداره می‌شود.
چوپانی در آنجا حیات‌بانو را به خواب می‌بیند که به او می‌فرماید تا پیر سبز را بنیاد گذارد‌. در دیواره سنگی یک سوی نیایشگاه جایی وجود دارد که روییدنی‌هایی مانند پرسیاوشون و مورد و انجیرکوهی رشد کرده است و آب قطره قطره از شکاف سنگ‌ها بیرون می‌ریزد و در حوض سنگی زیر آن ذخیره می‌شود.
روزهای زیارت پیر سبز از اشتاد ایزد تا روز انارام برابر با ۲۴ تا ۲۸ خورداد ماه خورشیدی، و به مدت ۵ روز است.
همچنین می‌گویند چوپانی در نزدیکی این مکان گله خود را گم می‌کند و پس از جستجوی بسیار بدون نتیجه گرسنه و تشنه به اینجا که آب از آن می‌چکیده است‌، می‌رسد و به خواب می‌رود‌. در خواب بانویی را می‌بیند که به او می‌گوید در این محل مکانی به نام من بساز و شمع و چراغ بیافروز و مومنان را نیز خبر ده که اینچنین کنند و چون چوپان بیدار می‌شود گله گمشده را نیز در پیش روی خود می‌یابد و در زمانی اندک به کمک بهدینان در آن مکان زیارتگاه پیرسبز درست می‌شود‌.

منبع: اینترنت

تاریخ اجرای برنامه: ۲ آذر ۱۳۹۱
شرکت کنندگان آقا: داوود مفاخری، رامین سنگین آبادی، مهدی لقایی، سامان مفاخری، حمید یارویسی، علی مفاخری، مشتاق لقایی، رحمان مرادیانی(سرپرست)
شرکت کنندگان خانم: روناک مفاخری، لیلا صالحی، یاسمن نعمتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *