مورخه ۱۵ و ۱۶ تیرماه ۱۰ تن از اعضای باشگاه قاجر طبق برنامه زمانبندی شده شش ماهه اول به قله ۴۳۶۰ متری آزاد کوه صعود نمودند.
گزارش تصویری در ادامه مطلب…
آقایان شرکت کننده در برنامه:
شهرام نعمتی ، جلال حنیفی ، امیر مرادی ، علیرضا میمنت آبادی ، فریدون الماسی ، محمد رضا جلالی ، کورش دره وزمی ، پیام امانی ، عبدالله سنگین آبادی ( مسئول فنی ) ، چنگیز اردلان ( سرپرست برنامه)
معرفی آزادکوه (شاهزاده ی گردن کج)
آزادکوه نام یکی از بلندترین قلههای البرز مرکزی در استان مازندران است. این قله در جنوب روستای نسن ( Nesen ) و جنوبغربی روستای کلاک بالا ( kelak ) از توابع شهرستان نور در استان مازندران قرار دارد.
به صورت کلی چهار مسیر برای صعود به قله وجود دارد. رایجترین و نزدیکترین مسیر صعود به قله آزادکوه از روستای کلاک واقع در شمالشرق قله صورت میگیرد. این کوه تنها از طریق یال جنوبی به دیگر قلل منطقه البرزمرکزی متصل است.
ارتفاع قله آزادکوه یا به قولی شاهزاده کج گردن ۴۳۵۵متر است. این قله صخرهای بزرگ و چهارمین قله مرتفع البرز مرکزی پس از دماوند و علمکوه و خلنو در سلسله جبال البرز است و در ناحیه کوهستانی نور کجور قرار دارد.
بر خلاف اکثر دیگر قلههای البرز که توسط یالهای مرتفع به قلههای اطراف خود زنجیر میشوند آزاد کوه قلهای آزاد، منفرد و مغرور است که بر فراز درههای عمیقِ اطراف قد برافراشته است.
این قله مخروطی، تنها از طریق یال جنوبی به دیگر قلل منطقه البرز مرکزی متصل است، جناح غربی، شمالی و شرقی این قله را دیوارههای بلندی تشکیل داده است. شمال آزادکوه جاده یوش – بلده و آبادیهای کلاک، نسن، میناک و پیل، غرب آن دره نسن، جنوب غرب آن قله سوتک و کمانکوه، جنوب آن خطالرأس خلنو به کمانکوه و شرق آن روستای ناحیه قرار گرفته است.
آزادکوه در محدوده شهرستان نور که به وسیله گردنه چورن، قله سرماهو و گردنه سرماهو به شکل خطالرأسنعلی شکل در جهت شرق، جنوب و غرب به قله یخچال و کمانکوه به خط رأس متصل است و از دیگر جهات آزاد است.
گزارش برنامه….
روز سه شنبه در قالب یک تیم ۱۰ نفره راس ساعت ۱۷ با سه خودرو شخصی از قروه به سمت مقصد حرکت کردیم ، که پس از رسیدن به تهران و ادامه مسیر در اتوبان آزادگان ، بزرگراه شمال ، جاده چالوس ، سه راهی دیزین ( ۸۰ کیلومتری چالوس) راه دیزین و راه روستای وارنگه رود ، راس ساعت ۲۲ به انتهای مسیر ، محدوده ای خاکی و مسطح کمی بالاتر از روستا رسیدیم ( مسیر از داخل روستا تا این محل پارکینگ حدودا یک یا دو کیلومتر خاکی است )
با رسیدن به این محل پس از پارک خودروها ، و برپا کردن چادر و صرف شام همگی خود را به خواب سپردیم.
روز دوم پس از بیداری راس ساعت ۵ و جمع کردن چادرها و بستن کوله پشتی ها ، ساعت ۶ حرکت از مسیر پاکوب در امتداد دره و سمت راست رودخانه خروشان وارنگه رود آغاز شد. صدای این رودخانه خروشان واقعا ، برای بارها و بارها ، همچنان شنیدنی و زیباست.
پس از ده دقیقه حرکت با عبور از روی یک پل فلزی، ادامه مسیر به سمت چپ رودخانه تغییر یافت.
بدون توفف ساعت ۷ به دره شیر کمر در سمت چپ مسیر ( با تابلو نصب شده تحت عنوان پیست تابستانی سوتک ) رسیدیم.
مشخصه اصلی این دره وجود اولین جریان آب قابل توجه ای است که به رود اصلی می پیوندد و همچنین وجود چندین درخت بید کهنسال و یک چشمه،که به لحاظ این ویژگی ها، بعنوان محل استراحت توسط کوهنوردان در برنامه زمانبندی لحاظ می شود.
پس از استراحتی کوتاه از پاکوپ سمت راست رودخانه فرعی دره به سمت بالا به راه افتادیم و ساعت ۸ به چشمه بعدی رسیدیم که وضعیت آبدهی بهتری نسبت به چشمه اول دارد.
در این محل پس از صرف صبحانه به سمت محیط بانی و گردنه سوتک مسیر ادامه یافت . از این قسمت به بعد سرسبزی و زیبایی بیشتر مشاهده می شود ، به گونه ای که همنوردان، انگیزه بیشتری برای ثبت این لحظات در قاب عکس پیدا کردند، همین موضوع موجب چند توقف کوتاه گردید. اما سرانجام، ساعت ۹:۳۰ به کلبه محیط بانی رسیدیم.
کلبه محیط بانی یک اتاقک فلری با ابعاد ۴ در ۴ محل استراحت محیط بانان می باشد.
با توجه به چشمه پر آب و مسطح بودن این محدوده، پوشش گیاهی بسیار جالبی دارد، به گونه ای که در برخی از نقاط ارتفاع گیاهان بلندتر از اعضای تیم بود.
پس از استراحتی مختصر و ادامه مسیر به سمت بالا ، ساعت ۱۰:۳۰ به گردنه سوتک نقطه ای که کمانکوه با ظاهر شدن در مقابل جلوه گری می کند، رسیدیم ، در سمت راست گردنه قله خرسلک و در سمت چپ قله های سوتک کوچک و سوتک بزرگ و در این میان قله سرخ آب دیده می شود.
با ادامه حرکت در پاکوب (بصورت تراورسی) ساعت ۱۱:۳۰ به چشمه بعدی قبل از گردنه کمانکوه رسیدیم که با توجه تامین آب در چشمه های قبلی بدون توقف به حرکت ادامه دادیم و ساعت ۱۲ به گردنه رسیدیم جایی که بالاخره شاهزاده گردن کج ( آزاد کوه) هویدا شد.
هر چند که قله به دلیل قرار گرفتن در مه نسبتا پایدار بخوبی دیده نمی شد اما همچنان دیدن نیمه پنهان آزاد کوه پیچیده در ابر و دامنه پر ابهت آن، در این نقطه برای کوهنوردان و علاقمندان به طبیعت، متاثر از جغرافیای منطقه جذابیت خاصی دارد.
هم نگاه با این جلوه های زیبا پس از استراحتی کوتاه با طی کردن زیگزاگ یال مقابل گردنه به سمت کمان کوه، مسیر پاکوب را به سمت برکه ادامه دادیم.
در طول این مسیر بسیار روان و راحت از نظر شیب، دو دیدنی جذاب در کنار هوای مطبوع و طبیعت بکر قابل توجه است، ارتباط بصری با آزاد کوه در سمت چپ خود و کمان کوه در سمت راست که واقعا حس و حال خوبی را در پی دارد. سرانجام ساعت ۱۳ به برکه زیبای کمان کوه و سرماهو رسیدیم. دیدن این زیبایی ساده، خالص و طبیعی واقعا هر گونه خستگی جسمی و روحی را از وجود کوهنوردان می زداید.
چیزی که تک تک همنوردان احساس کردند.
پس از برپایی چادر ها و صرف نهار و استراحت، بعنوان تیم صعود در قالب یک گروه ۸ نفر، راس ساعت ۱۵ برکه را به قصد قله ترک کردیم که با توجه به محدودیت زمانی و تعیین ساعت ۱۸ بعنوان سقف زمانی رفت و همچنین مناسب بودن پاکوب، با سرعت مناسبتر به سمت گردنه چورن حرکت کرده و ساعت ۱۶:۰۵ به این گردنه ( محل تلاقی با مسیر کلاک بالا ) رسیدیم. این مسیر به لحاظ شیب های مناسب، افت و خیز ها و تراوس های جالب و زیبایی هایش با وصف طولانی بودن، اصلا فرصت و امکان خسته شدن را به کوهنورد نمی دهد.
حرکت به سمت قله با سرعت کمتر اما یکنواخت و پیوسته در زیگزاگ قدیمی و سنگلاخی، که قطعا در سکوت خود گفتنی های زیادی از آمدن و رفتن کوهنوردان دارد ، ادامه یافت.
سرانجام راس ساعت ۱۷:۳۰ به قله رسیدیم که پس از دیداری کوتاه با قله زیبای آزاد کوه در قالب عکس گرفتن و گفتگوی اعضای تیم با همدیگر متاثر از این صعود و طبیعت زیبا، ساعت ۱۷:۴۵ به پایین برگشتیم. که با توجه به اطمینان از زمان کافی تا تاریک شدن هوا برگشت با آرامش بیشتری انجام گرفت و ساعت ۲۰ به محل چادرها در کنار برکه رسیدیم.
شب مانی در کنار برکه آن هم در این فصل سال تجربه ای جذاب بود.
روز بعد مورخه ۱۴۰۱/۴/۱۶ با ریکاوری کامل پس از جمع کردن چادرها، راس ساعت ۵ به سمت وارنگه رود حرکت کردیم.
شیب مثبت مسیر، سبک شدن کوله ها، خنکی هوا، ناخواسته آنچنان تاثیری در سرعت تیم گذاشت که بدون هیچگونه فشار و احساس خستگی پس از عبور از محیط بانی به چشمه رسیدیم ( بالاتر از چشمه و درختان بید در ابتدایی دره ) در اینجا پس از توقفی کوتاه و صرف صبحانه و ادامه بخش پایانی مسیر، ساعت ۱۰ به محل پارک خودروها در کنار روستا رسیدیم و در سلامتی کامل و با خاطره ای شیرین از این صعود، بطرف قروه حرکت کردیم.
و اما چند نکته مهم :
-در انتهای مسیر ماشین رو ومحل پارک خودروهای توسط کوهنوردان در حاشیه یک ویلا، چشمه آبی با لوله وجود دارد.
– در طول مسیر تا گردنه کمانکوه بصورت تقریبی در هر یک ساعت پیمایش یک چشمه وجود دارد ( البته در این مقطع زمانی )
_ آنتن همراه اول فقط در بخشی از گردنه کمانکوه ، گردنه چورن تا قله آزاد کوه وجود داشت .
_ در کل مسیر مال رو و پاکوب از روستا تا برکه کمانکوه و گردنه چورن ( پای قله ) کاملا مشخص و مناسب است به گونه ای که هیچ مشکلی در مسیر یابی پیش نخواهد آمد.
گزارش از چنگیز اردلان
تشکر فراوان از گزارش خوب و مفید و جالب تان، خصوصاً از عکس ها زیبا
ممنون از حسن توجه شما
ممنون از گزارش خوب و مفید تان
ممنون از توجه شما