مورخه ۲۷ و ۲۸ مهرماه ۸ تن از اعضای باشگاه قاجر قروه طبق برنامه زمانبندی شده شش ماهه دوم برنامه گشایش مسیر در بالوقایه را انجام دادند.
در این برنامه باشگاه کوهنوردی قاجر قروه و گروه لاوان (باهوز) سقز دو مسیر جدید کاوان و قاجر را در بالوقایه سقز گشایش نمودند.
کاوان :با ارتفاع ۴۴متر در ۲طول دارای ۱۸ میانی بوده که جنس رول ها هیلتی HST هستند و بصورت طبیعی قابل صعود می باشد .
قاجر : این مسیر شامل دو قسمت ، که ابتدای آن یک کلاهک یا سقف ۱۱متری دارای ۱۱میانی که فقط به صورت مصنوعی قابل صعود بوده و قسمت دوم آن یک دیواره عمود ۸متری با ۷ میانی که روی آن هم صعود طبیعی ممکن است هم مصنوعی که ۱۱ رول اول از جنس هیلتی HST و ۷ رول بعدی اسپید می باشد .
مسیرها توسط آقایان شهرام نعمتی و رحمان مرادیانی از قروه و کاوان محمدزاده ،زانا خاتونی و فوادعبداللهی از سقز گشایش شد.
گزارش تصویری برنامه در ادامه مطلب…
مسیر کاوان
مسیر قاجر
اعضای تیم مشترک
بالوقایه
گزارش برنامه…
روز چهارشنبه ۲۶ مهرماه 8 تن از اعضای باشگاه قاجر ساعت ۱۶ با دو دستگاه ماشین سواری از قروه بسمت سقز حرکت کردند.
با تماس هایی که همنوردان سقزی در بین راه می گرفتند، قرار شد شب را منزل یکی از همنوردان(رامیار کاردار) باشند.
ساعت حدود ۸:۳۰ به سقز رسیدند. آقایان : رامیار کاردار و حسین عبدلی به استقبالشان آمده آنها را منزل شخصی آقای کاردار بردند.
آقای کاوان محمد زاده یکی دیگر از همنوردان هم پیش آنها آمده پس از صرف شام و صحبت های مختصر و برنامه ریزی فردا آنها رفته و منزل را در اختیار شان گذاشتند.
۲۷ مهرماه
صبح پنجشنبه پس از بیدار شده کوله ها را جمع کرده با آمدن آقا کاوان آماده رفتن شدند. در مسیر سقز – بوکان پس از حدود ۱۰ کیلومتر به سمت چپ رفته و بعد از عبور از روستای احمد آباد سرا به بالوقایه رسیدند.(تا روستای احمد آباد جاده آسفالته است و از آنجا به بعد جاده خاکی هست که حدود۵ دقیقه می باشد)
ماشین ها را پارک کرده و کوله ها را برداشته و در هوایی مناسب بسمت چشمه زیر صخره های بالوقایه رفتند.
محل پارکینگ ماشین ها
حرکت بسمت چشمه
اعضای تیم قاجر با دورنمای بالوقایه
صبحانه را کنار چشمه صرف نمودند .
آقایان: شهرام، رحمان و کاوان گشتی در منطقه برای پیدا کردن مسیر جهت گشایش، زدند.
پس از پبدا کرذن مسیر مناسب آقایان: شهرام و رحمان به سمت مسیر رفتند.
آقایان شهرام و رحمان در حال گشایش مسیر کاوان
بقیه اعضای تیم هم در مسیرهای بولدر شروع به تمرین کنند.
پس از ساعاتی آقایان :کاوان و فواد عبدالهی پبش اعضایی که تمرین بولدر می کردند، آمده و آنها را به غاری که جای مناسبی برای چادر زدن و استراحت بود، بردند.
متاسفانه داخل غار بقدری یادگاری نوشته شده بود که چهره زیبای آن را مخدوش نموده بود.
غار
آقایان:کاوان و فواد در مسیری نزدیک غار کارگاه جهت تمرین سنگنوردی زدند.
اعضا بعد از جابجایی کوله ها تمرین سنگنوردی نمودند.
حدود ساعت ۱۴ گشایش مسیر تمام شد و آقایان: شهرام و رحمان پیش بقیه اعضا آمده و ناهار را در کنار هم صرف نمودند.
رحمان بعد از اتمام مسیر
بعد از صرف ناهار آقایان رحمان و کاوان در دو مسیر اسپرت کارگاه زده و برای تمرین بقیه اعضا نیز در مسیر دیگری کارگاه زدند که تا غروب آفتاب آنجا تمرین کردند.
پس از غروب آفتاب همنوردان سقزی رفتند و قرار شد فردا دوباره بیایند.
تیم قاجر هم چادرها را در همان غار برپا نمودند.
بعد از صرف شام در تاج همان غار شروع به گشایش مسیر جهت پله رکاب نمودند. دو رول توسط علیرضا میرانی و ۵ رول توسط رحمان مرادیانی نصب شد.
رحمان
علیرضا
بعد از حدود ۷ رول ساعت ۲۱ خوابیدند.
۲۸ مهرماه
حدود ساعت ۷ همگی بیدار شده و آقا رحمان مشغول بقیه گشایش مسیر داخل کلاهک غار شد.
رحمان
ساعت ۸ صبح تعدادی از همنوردان سقزی پیش آنها آمده و پس از صرف صبحانه چند رول باقی مانده را آقایان: فواد و کاوان کامل نمودند.
صرف صبحانه
فواد و کاوان
پس از پایان گشایش مسیر در داخل غار تعدادی از اعضا شروع به تمرین پله رکاب نمودند.
تمرین پله رکاب
برای بقیه اعضای تیم قاجر هم در سمت چپ غار کارگاهی جهت تمرین سنگنوردی زدند.
تعدادی از سنگنوردان سقز و قروه(علیرضا میرانی و علی چراغی) بر روی مسیری که روز گذشته اقایان شهرام و رحمان گشایش کرده بودند صعود و فرود نمودند.
حدود ساعت ۱۳:۳۰ همنوردان سقز و قروه در همان غار کنار هم ناهار را صرف نمودند.
پس از گرفتن چند عکس اعضای تیم باشگاه قروه از همنوردان سقزی خداحافظی کردند.
اعضای مشترک تیم باشگاه قروه و سقز
بعد از یک ربع پیش ماشین ها رسیدند.
عکس پایانی با دورنمای روستای احمد آباد
و ساعت ۱۴:۳۰ بسمت قروه حرکت کرده و ساعت ۱۸:۳۰ همگی در نهایت سلامت و سپری نمودن یک برنامه موفق به قروه رسیدند.
پی نوشت: از زحمات کلیه همنوردان خوب سقز تشکر فراوان را در جهت هماهنگی این برنامه خوب داریم.
سپاس از آقای رامیار کاردار جهت منزل و ارسال عکس های و تشکر ویژه از آقای کاوان محمد زاده که از ابتدا تا انتهای برنامه کنار همه همنوردان بودند.
معرفی بالوقایه….
در محور سقز-بوکان نرسیده به روستای سرا قلعه زیبای بالوقایه وجود دارد که علی رغم عظمت آن هنوز برای ما سقزی ها ناشناخته مانده است. قلعه ای که چیزی کم از غار کرفتو ندارد و به گواه کسانی که تاکنون آن را دیده اند بنای طبیعی – انسانی کم نظیری است.
این قلعه مشتمل بر غارهای متعددی است که در یکی از غارها آبی خروشان جاری است. در گوشه گوشه این بنای عظیم حفره های بزرگی به چشم میخورد که به گفته اهالی منطقه، آشیانه نوع خاصی از عقاب به نام عقاب های بال زرد می باشد. در بخشی دیگر، دیواره ای کنده شده و نسبتا صاف وجود دارد که به گفته عمر فاروقی محقق سقزی احتمالا برای نوشتن کتیبه آماده می شده که اتفاقاتی نامشخص این کار را نا تمام گذاشته است. ذکر این نکته ضروری است که کار مطالعاتی خاصی در مورد بالوقایه صورت نگرفته به همین سبب دانسته های ما در مورد آن بسیار ناچیز است.
تهیه فیلم و عکس از بالوقایه با همراهی آقای عمر فاروقی صورت گرفت.
پایان این مطلب بخشی از مقاله ایشان که در روزنامه سیروان چاپ شده بود وجود دارد که به تشریح بیشتر “بالوقایه” می پردازد:
اهمیت و استعدادهای بالوقایه- عمر فاروقی
بالوقایه در دو کیلومتری جنوب روستای احمد آباد بخش سقز یکی از زیباترین و شکیل ترین قلعه ی کوههای ایران و کردستان است و در مقابل آن قلعه دختران(قه ڵای کچان) از آثار عهد صفوی قرار دارد که دیوارهای آن و بقایای برجها نشان از عظمت و شوکت این قله باستانی است. در بالای کوه بالوقایه ایوانی زیبا قرار دارد و شواهد چنان نشان می دهند که احتمالا درصدد آماده کردن سنگهای ایوان برای نقر کتیبه هایی بوده اند که موفق نشده اند؛ لاکن خود ایوان به عقیده بنده استوران یا محل اجساد زردشتیان برای در دسترس قرار گرفتن پرندگان گوشتخوار بوده و به خصوص که در تحقیق و کاوش اخیر چند تن از جوانان بوکانی، مقادیری استخوان مردگان کشف شد در قسمت فوقانی کوه غار زیبای( طاقه ره ش)یا طاق سیاه قراردارد که اگر دستی بر سر آن بکشند هم اکنون نیز چون اطاقی زیبا وبا صفا قابل استفاده است و در قسمت دیگر آن نیز غاری کوچکتر واقع شده که در تابستانها برای (مۆڵ) یا اطراق نیمروزی احشام و دامهای منطقه مورد استفاده است. در پایین کوه نیز تا به حال درگاه دو غار زیبا کشف شده اند و تعدادی از غار نوردان نیز آنجا ها را دیده و متاسفانه از یادگارنویسی و پرت و پلانویسی نیز محفوظ نمانده است. بنابراین از دیدگاه تاریخی بالوقایه بمانند یک اثر ملی قابل بررسی و ثبت می باشد.
اما از نظر محیط زیست، چند نوع پرنده در این کوه زندگی می کنند که عقابها و شاهین هایی با پر سیاه و زرد طلایی قابل رویت و در حال پرواز هستند احتمالا پرندگان نایاب
و گونه های جانوری نیز در آن زندگی می کنند که نیاز به کارشناسی دارند.
اما از نظر تربیت بدنی با مشاهده سنگهای صاف و مرتفع و نوع سنگها و راههای پرپیچ و خم ثابت می شود که بالوقایه بهترین محل و کلاس برای تمرینات و آموزش کوهنوردی است. بنده در بعضی از فیلمهای ورزشی دیده ام که در کشورهای خارج با صرف میلیونها دلار اقدام به ساختن دیوارهای مصنوعی و کوههای سیمانی می کنند تا عاشقان کوهنوردی بتوانند تمرین کنند و در ورزشگاههای کشور نیز دیده ام اما خدا می داند
که بالوقایه و دامنه های آن بهترین محل طبیعی برای استفاده تیمهای کوهنوردی بوده و به دلیل وجود آب و اراضی هموار و مصفا، استعداد برپایی اردوگاه و کلاسهای مدت دار را نیز دارد.
از نظر گردشگری هر چند متاسفانه دهقانی که در آن حدود به زراعت مشغول است با تاکید می گفت که (مالک) بالوقایه است واین کوه مال و ملک اوست. در دامنه شمالی آن چند هکتار مرتع با گیاهان خوشبو و معطر و گلهای وحشی و سنگهای آهکی و خارا که به خودی خود یک پارک طبیعی زیبا را به وجود آورده اند قرار دارد که استعداد ایجاد کمپهای خانوادگی در آن وجود دارد.
و نیز با هموار کردن محل بهترین تفرجگاه برای استراحت ایام تعطیلی مردم و جهانگردان و سیاحان درست می شود و به طوری که دیگر شاهد چندین جنگ و نزاع بین مردمانی که تعطیلی را از شهر بیرون می آیند با دهقانانی که حتی سایه درختان بید را از آنان دریغ می دارند نخواهیم بود.
منبع: شارنیوز
تاریخ اجرای برنامه: ۲۷ الی ۲۸ مهرماه ۱۳۹۶
شرکت کنندگان آقا: شهرام نعمتی، علی رضا میرانی،علی چراغی، آرش اقدامیان، رحمان مرادیانی(سرپرست)
شرکت کنندگان خانم: فاطمه میرانی، باران اقدامیان، لیلا صالحی
دیدگاهتان را بنویسید