به همت هیئت کوهنوردی و صعودهای ورزشی و فعالان محیط زیست شهرستان دیواندره همایش منطقه ای با نام «کوهنوردی و محیط زیست چلچمه» در تالار فردوسی برگزار شد.
در این همایش گزارش صعود آقای سعید مجیدی به قاه مستاق آتا چین در سال ۱۳۹۴ و تجلیل از خانواده زنده یادان محمد اوراز،مقبل هنرپژو و سامان نعمتی بعمل آمد
خانواده زنده یادان
شامگاه روز پنج شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه سال جاری همایش منطقه ای با عنوان «کوهنوردی و محیط زیست چل چمه» توسط هیئت کوهنوردی و فعالان محیط زیست شهرستان دیواندره و با حضور فرماندار،ورزشکاران و فعالین و دوستداران محیط زیست،تعدادی از کارشناسان اداره محیط زیست و عموم مردم شهر در تالار اجتماعات فردوسی برگزار شد.
در این مراسم دکتر نبی احسنی کارشناس و فعال محیط زیست با اشاره به بکارگیری اسامی محلی و بومی این منطقه گفت: با توجه به نامگذاری تحت اللفظی فارسی با نام «چهل چشمه» اشتباه بوده و آنچه که باید در مورد آن بکار برد واژه صحیح «چل چمه» می باشد چرا که چل چمه یعنی چهل رودخانه خروشان اما چهل چشمه که در مکتوبات بکار گرفته می شود معنای چهل چشمه می دهد که با نام محلی و معنای آن متفاوت است چون که چهل چشمه به زحمت می توانند یک رودخانه جاری کنند اما آنچه که واضح است معنای محلی آن چهل رودخانه است که واقعا نیز همین طور می باشد.
وی افزود: در شهرستان دیواندره با وجود این همه منابع طبیعی و محیط زیستی تنها دو نفر کارمند در اداره محیط زیست شهرستان بکارگیری شده اند و بسیار کم است و اداره کل محیط زیست کردستان نسبت به این امر توجه نمایند.
احسنی به منابع این کوهستان اشاره کرد و اظهار داشت:اگر فعالیت های حمایتی از محیط زیست در چلچمه صورت نمی گرفت اکنون ۵۴ معدن در این سلسله جبال مشغول به کار می شدند و محیط زیست آن را به نابودی می کشاندند.
وی عنوان داشت: ۳۰۰ نوع گیاه در آن وجود دارد که ۴۵ نوع آن فقط در چل چمه یافت می شود و ۱۲ نوع بز کوهی و میش حفاظت شده در آن نگهداری می شود که شکار آن غیرقانونی است.
احسنی در پایان گفت:این منابع محیط زیستی مربوط به نسل های آینده ماست و باید از آن محافظت کرد تا نسل های بعد از آن بهره ببرند.
در ادامه مراسم بهرام فاتحی فرماندار شهرستان دیواندره با اشاره به اینکه حفاظت از محیط زیست برای همه افراد جامعه به یک باور تبدیل شودگفت: همه آحاد جامعه باید به محیط زیست با احساس وظیفه نگاه کنیم و احترام بگذاریم و برای حفاظت از آن تلاش نماییم.
فاتحی ضمن تقدیر از برگزار کنندگان این مراسم افزود: مردم باید به صورت داوطلب و خود جوش در صف اول حفاظت از محیط زیست قرار گیرند و همگانی شدن فرهنگ حفاظت از محیط زیست باید در جامعه نهادینه شود چون که محیط زیست به نسل های آینده نیز تعلق دارد.
وی به برگزاری همایش ملی غار کرفتو در شهرستان پرداخت وتصریح کرد: هدف از برگزاری همایش ملی غار کرفتو، معرفی این اثر تاریخی و ثبت آن در فهرست آثار جهانی است و همکاری مردم در برگزاری این همایش بسیار تاثیرگذار و قابل تقدیر است.
فاتحی اظهار داشت: صنعت گردشگری و توریسم امروزه در جهان بیشترین درآمد و سودآوری را دارد و درعین حال کمترین آسیب را به محیط زیست وارد می کند.
در ادامه مراسم به ویژگی ها و قابلیت های کوهستان چلچمه از دیدگاه ورزش کوهنوردی و ورزشی پرداخته شد.
مجموعه ی کوههای چل چمه واقع در غرب شهرستان دیواندره شامل حدود بیست قله می باشد از جمله شاه نشین ۳۱۷۳ متر مرتفع ترین آن و دالاش ،دوبرا،کوه سلطان، کوه باینچوب،کوه افراسیاب، کوه کانی میران، کوه هزار میرگ، باشورتی وکوه کل کوژ با ارتفاعات گوناگون.
خود قلهی شاه نشین دارای یالهای متعددی می باشد، ازجمله:کل با، یا یال مله که وه، یال کانی زلیخا یا قولی زلیخا، یال گاوه لال، یال برده قبله، یال شاه نشین، یال کال کالی، یال دلو، یال ئه ستیره ره ش(حوض سیاه)
منبع: بارانی خبر سایت مستقل خبری تحلیلی دیواندره
دیدگاهتان را بنویسید