پارک ملی :
مناطق طبیعی به نسبت وسیع و دارای ویژگی های خاص و اهمیت ملی به لحاظ زمین شناسی ، بوم شناسی ، جغرافیای زیستی و چشم انداز هستند . با هدف های حفظ محیط طبیعی بهبود جمعیت گونه های جانوری و رویشگا های گیاهی و همچنین بهره برداری تفریحی به عنوان پارک ملی انتخاب می شوند . پارک های ملی محل مناسبی برای فعالیت های آموزشی و پژوهشی و گردشگری در طبیعت ه شمار می ایند به منظور حفاظت بنیادی از تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی و چشم اندازها پارک های ملی پشتوانه ی قانونی حفاظتی مستحکم تری نسبت به سایر مناطق حفاظت شده پیش بینی شده است .
اثر طبیعی :
پدیده ها یا مجموعه های گیاهی و جانوری به نسبت کوچک ، جالب ، کم نظیر ، استثنایی ، غیر متعارف و غیر قابل جایگزین که دارای ارزش های حفاظتی ، علمی ، تاریخی یا طبیعی باشند ، با هدف حفظ به عنوان اثر طبعی انتخاب می شوند . اقدامات حفاظتی در مورد این پدیده ها باید تضمین کننده پایداری بهره برداری غیرمصرفی از انها در طول زمان باشد .
پناه گاه حیات وحش :
محدوده هایی با زیستگاه های طبیعی نمونه برای جانوران وحشی که به منظور حمایت از جمعیت گونه های جانوری و افزایش سطح کیفیت آن ها انتخاب می شوند کمترین وسعت پناهگاه های حیات وحش باید به حدی باشد که ضمن رفع نیاز گونه های جانوری پیوستگی و ارتباط متقابل واحدهای آن ها را نیز تضمین کند . این مناطق محیط های مناسبی برای فعالیت های آموزشی و پژوهشی به ویژه در رابطه با جانوران وحشی به شمار می آید .
منطقه حفاظت شده :
اراضی به نسبت وسیع با ارزش حفاظتی زیاد که هدف حفظ و احیای رویشگاه های گیاهی و زیستگا های جانوری انتخاب می شوند . مناطق حفاظت شده محیط های مناسبی برای اجرای برنامه های آموزشی و پژوهش های زیست محیطی به مار می آیند . انجام فعالیت های آموزشی و بهره برداری مصرفی و اقتصادی متناسب با نواحی هر منطقه بر اساس طرح جامع مدیریت مناطق مجاز است .
منطقه شکار ممنوع :
در زیست گاه های با ویژگی بارز که جمعیت جانوری آن ها به دلیل شکار بی رویه رو به کاهش است و از این رو به حمایت نیاز دارند ، برای مدتی محدود و به طور معمول ۳ تا ۵ سال شکار ممنوع می شود . تا کنون ۱۵ منطقه
پس از سپری کردن دوره های زمانی ممنوع بودن شکار ، به یکی از مناطق چهارگانه ارتقاع یافته اند . در حال حاضر ۱۱۶ منطقه ینیز به مسافتی حدو ۸۶۱۳۹ کیلو متر مربع به عنوان شکار ممنوع تحت مدیریت است .
تالاب :
تالاب ها به عنوان محیط زیست گرده بزرگی از گیاهان و جانوران از ارزش زیادی برخوردارند . گوناگونی کشور پهناور ایران موجب تشکیل و شناسایی بیش از ۱۵۲ تالاب گردیده است . این تالاب ها محل مناسبی برای زمستان گذرانی بسیاری از پرندگان مهاجر است ف تعداد ۱۵ تالاب از این تالاب ها ، تالاب بین المللی هستند .
رودخانه حفاظت شده :
با هدف حفظ بقای تنوع زیستی در اکوسیستم های رودخانه ای که خود بخش مهمی از زیستگاه های ابی کشور به شمار می آید . تعدادی از رودخانه ها و سر شاخه ی آن ها در نیمه ی شمالی کشور از سال ۱۳۴۶ تحت حفاظت قرار گرفته اند . این رودخانه ها عبارتند از رود کرج – لار – هراز – جاجرود – چالوس و سرداب رود طول این مجموعه ۷۰۲ کیلومتر می باشد همچنین کلیه مرداب ها ، خلیج ها ، رودگاه های مجاور دریای خزر و رود های استان گیلا نو مازندران نیز امسال حفاظت شده اعلام می گردند .
مناطق رویشی ایران :
به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص ، سازند های متنوعزمین ، خاک دامنه ارتفاعی زیاد و تنوع اقلیم ایران ، کشور ما از ۸۰۰۰ گونه برخوردار است . پوشش گیاهی ایران به ۵ منطقه هیرکانی با جنگل های مرطوب ، ارسبارانی با جنگل های نیمه مرطوب ، زاگرس با جنگل های نیمه خشک ، تورانی با جنگل های خشک و بیابانی ، خلیج عمان با جنگل های خشک نیمه استوایی تقسیم شده است .
تعریف انواع مناطق حفاظت شده
منبع: نشاط کوهستان
دیدگاهتان را بنویسید