گزارش کمیسیون بررسی حادثه «ماناسلو» و فوت زنده‌یاد «جعفر ناصری»

کمیسیون بررسی حوادث طی مکتوبی، گزارش اعضای این کمیسیون در خصوص حادثه‌ی ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۱ منجر به فوت کوه‌نورد فقید زنده‌یاد “جعفر ناصری” در ارتفاعات قله‌ی “ماناسلو” را که ماحصل بررسی‌های صورت گرفته در جلسات و جمع‌بندی نهایی می‌باشد، به فدراسیون اعلام کرد که در ادامه از نظر می‌گذرانید.
خاطر نشان می‌شود: تبعات حوادث مکرر پیش آمده در عرصه‌ی هیمالیا، علاوه بر هزینه‌‌های جانی و مالی، به جهات جامعه شناسی و بهداشت روانی نیز بر ورزش کوه نوردی از منظر و اقبال عمومی؛ صدمات جدی وارد می‌سازد و لذا بر متولیان امر ضروری‌ست که فارغ از موارد اجتناب ناپذیر، با تمرکز بر مقوله‌ی مهم آموزش و  آگاهی بخشی نسبت به نقاط ضعف یک برنامه، تا حد ممکن، بروز این‌گونه حوادث و صدمات پیرامون آن را  تقلیل بخشند.
لذا تصریح می‌گردد: بررسی های انجام شده و گزارش مربوطه، با رویکرد مقصریابی، متهم‌سازی حقوقی و محاکمه‌ی فرد یا افراد مرتبط، تدوین و منتشر نشده است، بلکه صرفاً به جهت تجربه‌اندوزی و بهره‌برداری‌های عمومی صورت گرفته تا  فعالان این عرصه با تدقیق در نکات اعلام شده، این موارد را در صعودهای آتی خود مورد توجه ویژه  قرار دهند و حتی المقدور از پیش‌آمدهای مشابه جلوگیری شود.
متن گزارش کمیسیون بررسی حوادث:
همان‌گونه که مستحضرید کمیسیون بررسی و پیشگیری از حوادث، حادثه اخیر ماناسلو را که منجر به از دست رفتن کوه‌نورد فقید “جعفر ناصری” گردید با حضور اکثریت اعضاء و شنیدن اظهارات دوستان همراه وی، طی دو جلسه مورد نقد و بررسی قرار داده و نظر خود را به شرح ذیل اعلام می‌دارد.
همان‌گونه که از بدو تشکیل این کمیسیون به دفعات متذکر شده‌ایم چنانچه پیشگیری از این‌گونه حوادث با مدیریت صحیح و منطقی مدنظر قرار نگرفته و برای آن برنامه قاطع و مدون نداشته باشیم. بدون کوچک‌ترین انتظاری باید همواره شاهد از دست رفتن عزیزانی باشیم که سرمایه‌های این مرز و بوم‌اند که از دست می‌روند و متاسفانه در این میان هستند کسانی که در توجیه اعمال اشتباه و احساسی آن را به حساب فطرت خطرناک هیمالیا می‌گذارند.
کمیسیون بررسی و پیشگیری از حوادث بر این عقیده و باور است که کمیسیون برون‌مرزی جهت اعطای مجوز علاوه بر لحاظ نکات متعدد باید ظرفیت‌های فرهنگی، روحی و روانی افراد متقاضی را زیرنظر کارشناسان خبره به‌طور دقیق و موشکافانه مورد بررسی قرار داده و از کنار کوچک‌ترین نقطه‌ ضعفی به‌ راحتی نگذرد. بررسی حادثه اخیر نشان از آن دارد که تنها شایستگی‌های فیزیکی و فنی اعضا ملاک قرار گرفته است و از طرفی لیست نقاط ضعف برنامه با کمی تفاوت، دقیقا مشابه حوادث قبلی بوده که بی‌تردید بی‌توجهی به آن‌ها، استقبالی است از حوادث مشابه بعدی.
امید که با مدیریت قاطع و غیر سلیقه‌ای و به‌کارگیری توصیه‌های این نشست‌ها از این پس شاهد چنین حوادثی نباشیم.
نکات ضعف برنامه:
۱ – عدم اقدام به‌موقع برای انتخاب شرکت و سردرگمی در انتخاب شرکت طرف قرارداد
۲ – تعجیل در اجرای برنامه و عدم استفاده از نیروی تیم‌های مستقر در کمپ اصلی برای گشایش مسیر کمپ‌های بالا
۳ – نامشخص بودن سرپرست تیم، ‌ادغام دو تیم و بی‌برنامگی‌ کامل و پیروی از احساسات
۴ – عدم بهره‌گیری از شرپاهای تیم و تجربیات آنان به‌خصوص در روز صعود
۵ – عدم هم‌هوایی مناسب. (هم‌هوایی تنها تا کمپ ۲ و ارتفاع ۶۵۰۰ متر صورت گرفته است)
۶ – حرکت دیرهنگام به سوی قله ۸:۳۰ صبح و اتلاف وقت در حین صعود و دیر رسیدن به مرز بالای ۷۶۰۰ متر (و منطقه مرگ) و اصرار در ادامه مسیر تحت هر شرایطی
۷ – اتکا به گزارش هواشناسی در خارج از منطقه صعود و نادیده گرفتن شرایط موجود و خطرات ناشی از بارش‌‌های مداوم
۸ – بی‌توجهی کامل به تمام قوانین صعود: صعود در بوران و سرمای شدید و شب‌رو به تاریکی و ادامه مسیر با وجود ابرهای باردار
۹ – عدم استفاده از کلنگ در شیب تند برفی و حرکت به کمک باتوم
۱۰ – تمرکز بیش از حد بر روی جی‌پی‌اس به‌طوری که اصول فرود را به‌طور کلی تحت‌الشعاع قرار داده است.

 منبع: ‍پایگاه‌خبری‌فدراسیون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *