پیمایش غارگلسانه

۱۳ نفر از اعضای هیئت و گروه قاجر روز ۱۸ شهریور غار گلسانه در بیجار کردستان را پیمایش کردند. در این برنامه دو نفر از راهنمایان غار نوردی استان کردستان آنان را همراهی نمودند.
گزارش برنامه و تصاویر را در ادامه مطلب ببینید….

دهانه غار گلسانه


چاه دوم

معرفی غار گلستانه

پیمایش و نقشه برداری غار گلستانه
 در بیش از ۲۰۰سال گذاشته که غیر ایرانیان به کاوش در غارهای ایران پرداختند و گزارشها ونقشه هایی تهیه نمودند و نیز در دوره بیش از ۶۰ سال اخیر که غارنوردان ایرانی با دیدگاه ورزشی و اکتشافی به اعماق غارها پای گذاشتند نگارش گزارش پیمایش و شرح مشاهدات از غار و ترسیم کروکی را جدی تر و تخصصی تر شد.

در ادامه ….
کاشفان اطی غار ها راباید کسانی دانست که به خاطر محل سکونت و تردد خود از دیرباز از محل آنها مطلع بوداند و گاه بنابر دلایل مختلف از غارها جهت پناهگاه نگهداری دام اسنفاده از منابع ابی و مراسم مذهبی و … استفاده کرده اند

 در ۱۰۰کیلومتری شهر سنندج ودر ۲۵ کیلومتری شهرستان بیجار (به طرف جاده سنندج)دنیای در زیر زمین نهفته است که متشکل از غار شده و این غار را با نام زبان محلی روستاهای اطراف غار به( گل سانه) معروف است اما در زبان علمی تر و جا افتادتر غار به نام (گلستانه)  است این غار فقط دارای یک دهانه نسبتآ کوچک است و ارتفاع دهانه در ۱۸۱۰ متری از سطح دریا است از دهانه غار تا سر چاه ۱ از دالانهای و ۲ تالار نسبتآ بزرگ در طول مسیر وجود دارد و در کل پیمایش غار دارای خفاش های زیادی وجود دارد  و هیچ نوع جانور دیگری وجود ندارد.

 پیمایش این غار که در ۲ روز به طول انجامید و توسط تیمی از سنندج و تیمی از بیجارانجام پذیرفت.

پیمایش غار در تاریخ ۴و۵ شهریور ماه بود که روز اول ۸۹.۶.۴ به مدت ۸ ساعت ۷۵۳.۸۳ متر از غار توسط تیم نقشه بردار به سرپرستی آقای آرش یاسمن پورنقشه برداری شد و در روز دوم در ادامه کار نقشه کشی به مدت ۱۰ ساعت ۱۰۲۹.۹ متر از بقیه غار نقشه برداری شد .

 مشخصه غار:غار دارای ۳ چاه است که چاه اول که نسبتآ شیب آرامی دارد که به طول حدود ۴۵متر  اما برای امنیت بیشتر و اصولی تر باید از طناب استفاده کرد و به وسیله ابزار فرود پایین رفت تا به سر چاه ۲ رسید و چاه ۲و۳ کاملآ فنی است اما عمق چاه ۲ که به طول ۲۵متر است و بعد از پیمایش ۱.۵ ساعت و مسیرهای فرعی و شیب های نسبتآ تند به سر چاه ۳ می رسیم که ارتفاع چاه۳ تقریبآ ۱۵ متر است و بعد از فرود از چاه ۳ پیمایشی ۲ ساعت دارد که در طول این مسیر دارای اتاقکهای است که در یکی از این اتاقکها که مسیر آن سینه خیز است و کوه آهکی درست مثل کوه دماوند تشکیل شده که به نظر من زیباترین قسمت غار است و بعد در طول مسیر ۲ آبشار زیبا کلسیتی و اهکی تشکیل شده و از چاه ۳ به بعد دارای ۲ دریاچه ابی است که به وسیله قایق می توان داخل اب دریاچه رفت و یکی از دریاچه ها به تالار بزرگی و زیبا ختم می شود و از انجا به بعد باید غواصی شود و دریاچه بعدی هم غواصی می خواهد واگر رفتن به غار فقط به صورت پیمایشی یاشد ۱ روز انجام خواهد شد والی اگر غار نقشه بردای و عکاسی شود به ۲یا ۳روز احتیاج است.

مشخصات غار:

نام غار:غار گل سانه یا گلستانه
نام لاتین : GOOL SSANEH
ارتفاع دهانه غار از سطح دریا : ۱۸۱۰ متر
پیشروی و توسعه غار :۱۷۸۴متر
عمق غار : ۱۵۳- متر
استان :کردستان
نزدیکترین شهر :شهرستان بیجار
نزدیکترین روستا: روستای قبا سرخ و روستای گل سانه
نشانی محل غار:از جاده اصلی بیجار به طرف سنندج یک جاده فرعی وجود دارد به طول ۱۲ کیلومتر تا نزدیکی غار و جاده خاکی است و از سر مسیر که از ماشین پیاده میشود تا دهانه غار ۱۵ دقیقه پیاده روی دارد.

اسامی تیم سنندج:
۱)محمد مهدی پناه ۲)نبی احمدپناه۳)خبات زمانی۴)ارش یاسمن پور(نقشه بردار)۵)پیام رضابخش(سرپرست برنامه)

اسامی تیم بیجار:
۱)محمد چراغ زاده۲)جبار قاسم پور۳)عباس غلامپور

منبع:گروه کوهنوردی و غارشناسی آرش سنندج


گزارش برنامه پیمایش غار گلسانه توسط کوهنوردان گروه قاجر

طبق برنامه زمانبندی شده سه ماهه دوم ، ۱۳ نفر از اعضای هیئت و گروه قاجر روز جمعه ۱۸ شهریور ساعت ۵:۱۵ از میدان اتحاد قروه با یک دستگاه مینی بوس به سمت بیجار حرکت نمودیم و پس از عبور از روستای قبا سرخ واقع در ۲۰ کیلومتری شهر بیجار – سنندج ساعت ۸ به روستای گلستانه رسیدیم .
دونفر از غارشناسان استان کردستان به نامهای آقایان نبی احمد پناه و پیام رضا بخش به عنوان راهنمای تیم، به ما پیوستند.
صبحانه را داخل مینی بوس صرف نمودیم و بعداز تعویض لباس و برداشتن ابزار فنی ساعت ۸:۴۰ با پیمودن مسیر کوتاهی به دهانه غار که مشرف به دره ای زیبا وپرآب بود، رسیدیم.
دهانه غار بصورت سنگچین شده بود. پس از اینکه مسافتی را طی نمودیم به اولین چاه که عمق حدود ۴۵ متر با شیب ملایم بود رسیده و همانجا اولین کارگاه را بنا نموده  و  فرود کردیم سپس مسیر کوتاهی را پیموده و به چاه دوم با عمق ۲۵ متر که عمودی و کاملا فنی بود، رسیدیم  آنجا هم گارگاه دوم را زده و فرود نمودیم. پس از پیمودن حدود یک ساعت مسیرهای فرعی و شیبهای نسبتا تند به چاه سوم با عمق حدود ۱۵متر باشیب تقریبا ملایم و فنی رسیده و گارگاه سوم را بنا کرده و فرود نمودیم. مسیر دارای اتاقکهای است که بعضی از آنها را سینه خیز رفتیم. کوههای آهکی داخل غار واقعا دیدنی و تحسین برانگیز و زیبایی خاصی را به آن فضا داده بود . در طول مسیر به لاشه دو روباه برخورد کردیم که پوسیده اما شکل اصلی خود را داشتند. در ادامه مسیر به دو دریاچه رسیدیم که آب زلالی داشتند و یکی از آنها به تالار زیبا و بزرگی ختم می شد.

از نکات جالب این بخش از غار وجود صدها خفاش بود که مسیر را با فضولاتشان آسفالت کرده وباعث لیز شدن بیشتر زمین شده بودند و مطلب دیگر آنکه صفحات ماسکوویت بود که درتمام مسیر زیر پایمان را مفروش کرده و هر لحظه تفکر شکسته شدن آنها وسقوط ما به حفره یا احتمالا چاهی ناشناخته را در ذهن تداعی می کرد.

چندین شاخه را پیمودیم و راهنمایان بیان داشتند چند شاخه دیگر هم وجود دارد که فعلا نقشه برداری نشده اند و بالاخره تیم ما ساعت ۱۳:۳۰  به آخر غار رسید و بعد شروع به برگشت نمودیم و ساعت ۱۶:۳۰ از غار خارج شده و پس از طی مسیر کوتاهی پیش ماشین رسیده و به سمت قروه حرکت کردیم. ناهار را ساعت ۱۸:۱۵ در پارک بیجار صرف نمودیم. . همگی در نهایت سلامت و اجرای یک برنامه متنوع ساعت ۲۰: ۴۵ به قروه رسیدیم.

تشکر لازمه و نهایت امتنان را از آقایان احمد پناه و رضابخش داریم که در نهایت خلوص نیت و با صبوری تمام تیم را هدایت می کردند.

در ضمن دو نفر از بانوان هیئت و گروه قاجر برای اولین بار در یک برنامه فنی غار نوردی شرکت نمودند.    

گزارشگر: رحمان مرادیانی


لاشه روباه


تاریخ اجرای برنامه: ۱۸شهریور سال ۱۳۹۰
شرکت کنندگان آقا: داوود مفاخری، مهدی عباسی، کورش دره وزمی، مرتضی عباسی،کامران محمدی، سامان مفاخری، عرفان آزادی، کامیل حسنی، سعید آزادی، محمد سعید حنیفی، پیام رضا بخش(راهنما) نبی احمد پناه (راهنما) رحمان مرادیانی(سرپرست)
شرکت کنندگان خانم: لیلا خالدیان،لیلا صالحی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *