« قلایچی ، یکی از عمیقترین غارهای کشور، در صورت اجرای طرح سرمایهگذاری گردشگری نابود میشود » .
این مطلب دیدگاه جواد نظامدوست رییس انجمن غارنوردی و غارشناسی ایران پس از بازدیدی است که بهتازگی همراه هیأتی از غارنوردان حرفهیی کشور از غار قلایچی داشت و به تهیهی نقشه از آن پرداخت .
جواد نظامدوست پس از بازبینی که بهتازگی از این غار داشت ، دربارهی وضعیت آن به خبرنگار ایسنا گفت: شرایط این غار بهگونهای است که افراد عادی نمیتوانند بهراحتی به آن وارد شوند . بنابراین در تمام این سالها ، از تعرض سالم مانده بود تا اینکه باخبر شدیم ، از سال پیش، یک سرمایهگذار شخصی قصد دارد، این غار را گردشگری کند . او توضیح داد : این سرمایهگذار از اوایل سال ۱۳۸۹ بهدنبال گرفتن مجوز از ادارهی منابع طبیعی و محیط زیست شهرستان بوکان برای ایجاد راهی ساده به داخل غار بوده است . خوشبختانه مسؤولان مربوط همکاریهای لازم را در اینباره انجام دادند و مجوز را صادر نکردند؛ ولی این سرمایهگذار به اداره کل منابع طبیعی استان آذربایجان غربی مراجعه کرد و چراغ سبزهایی گرفت و مشغول کار شد. این غارنورد بیان کرد: این سرمایهگذار با حمایتهایی که میشود، در نهایت وارد عمل شد و قصد داشت، تونلی را به داخل غار حفر کند و به کف چاه برسد تا مسیری برای مردم عادی باز شود؛ اما این کار هنوز عملی نشده است، چون ادارهی محیط زیست شهرستان بوکان مانع آن شد. برای همین، این سرمایهگذار درخواست خود را به کارگروه غارشناسی کشور فرستاد و قرار است، در جلسهای به این موضوع رسیدگی شود .
ایمان هادی دبیر کارگروه غارشناسی کشور نیز دربارهی این غار به خبرنگار ایسنا گفت: غار قلایچی یک متقاضی سرمایهگذاری داشت که میخواست با حفر تونل به داخل غار، آن را از حالت چاه خارج کند تا دسترسی به آن برای عموم مردم آسان شود. او تأکید کرد : قلایچی منحصربهفردترین چاه طبیعی کشور است و براساس اصول و ضوابط، این کارگروه محال است اجازه دهد ، برای گردشگری شدن آن سیمای ظاهری غار تغییر کند . هادی در ادامه به اصولی که این اجازه را به کارگروه غارشناسی میدهد ، اشاره کرد و گفت : هیأت وزیران آییننامهای را با عنوان «بهرهبرداری، مدیرت و حفاظت از غارهای کشور» در ۲۹ فروردینماه سال گذشته صادر کرد که مشخص میکند ، چگونه باید روی غارهای کشور کار شود . وی با اشاره به اینکه این آییننامه ، تبصره و فصلهای مختلفی دارد که وظایف کارگروه را تعیین میکند ، اظهار کرد : یکی از مفاد این آییننامه بهصراحت اعلام میکند که تغییر ظاهری غار به هر دلیل ممنوع است ، مگر اینکه به تصویب این کارگروه برسد . دبیر کارگروه غارشناسی کشور ادامه داد : در بعضی موارد انگشتشمار وقتی میبینیم، با ورود به غار فضای بهتری برای شناسایی ایجاد میشود ، این اجازه را میدهیم که دهنهی غار تحت نظارت کامل و ضوابط سخت ، برای فعالیتهای تحقیقاتی و علمی باز شود . او در ادامه به شرایط غار قلایچی اشاره کرد و گفت : گزارشی را از این غار آماده کردهایم که قرار است در جلسهی کارگروه مطرح شود تا اعضای آن که شامل نمایندگان سازمانهای حفاظت از محیط زیست، میراث فرهنگی و گردشگری، جنگلها و مراتع، جغرافیای نیروهای مسلح، تربیت بدنی، نقشهبرداری و وزارتخانههای نیرو ، کشور و علوم و انجمنی غیردولتی از فدراسیون کوهنوردی و انجمن غارنوردی و غارشناسی کشور هستند ، دربارهی این موضوع نظر دهند . هادی با تأکید بر اینکه کارگروه جلوی طبیعتگردی را که به تخریب منجر شود ، میگیرد ، ادامه داد : براساس ضوابط موجود نباید ظاهر غار قلایچی تغییر کند ؛ ولی اگر آرای اعضای کارگروه این اجازه را داد ، این تغییر به هیچوجه از طریق حفر تونل به داخل غار نخواهد بود …
.
دیدگاهتان را بنویسید