معرفی غارهای قروه

معرفی غارهای قروه به مرور کامل می شود از کلیه کسانی که اطلاعات بیشتری راجع به غارهای قروه دارند، تقاضامندیم برای سایت گروه کوهنوردی قاجر قروه ارسال نمایند.


غار کولاوا
کوه کولاوا با ارتفاع ۲۴۰۰ متر در جنوب غربی قروه قرار دارد. بنابرگفته  قدمای این شهر، سه غار در این کوه وجود دارد که تا کنون یکی از غارها بوسیله دو کوهنورد گروه قاجر(طیب صالحی و داریوش الهیاری) در سال ۱۳۵۵ کشف شده است . آنان پس از دو سال تحقیق وبررسی و فرودهای متعدد موفق شدند، تا دهانه شرقی این غار را کشف نمایند.
این غار از نوع غارهای آهکی است و ستونهای کوچک وبزرگ استلاکتیک و استلاکمیت در آن بسیار به چشم می خورد. درون غار شکافهای عمیق، خطرناک و راههای پر پیچ و خم وجود دارد. بعضی جاها را باید به صورت سینه خیز رفت سپس به محلی می توان رسید که در اثر ریزش سنگها راه مسدود شده و غار نوردان تا این قسمت را رفته اند. در نقطه انتهایی از ستونهای آویزان سنگی باریک، آب بسیار زلالی می چکد و تعداد زیادی استخوان انسان وتعدادی سفال هم در حین کاوش بدست آمده که در اداره کل حفاظت آثار باستانی نگهداری می شود.  کمیته غار شناسی فدراسیون کوهنوردی وقت  ایران به جهت کشف این غار مراتب قدردانی خود را اعلان نمود. این غار در زبان محلی اوغان لرزاغه سی( زاغه افغانها) مشهور است. بنابر دستور اداره میراث فرهنگی وقت، کاوش جهت دو غار دیگر متوقف گردید و تاکنون تلاشی در این زمینه صورت نگرفته است.
رونوشت روزنامه کیهان ۱۳۵۵
فعالیتهای انجام شده گروه قاجر در این غار
این گزارش عینا از متن اصلی آورده شده است:
گزارش پیمایش غار کولاوا
برش غار عمودی که در مورخه ۱۳۵۵/۶/۲۱ توسط ۲ نفر از کوهنوردان قاجر قروه آقایان طیب صالحی و داریوش الهیاری پس از ۱۰ روز خاکبرداری کشف و طی نامه شماره ۷۷۷-۲۷/۶/۵۵ به فدراسیون محترم کوهنوردی ایران گزارش گردید.

طیب صالحی و داریوش الهیاری(کاشفین غار) ۱۳۵۵

متن گزارش
ریاست محترم تشکیلات ورزش شهرستان قروه
شماره نامه ۷۶۸
تاریخ گزارش۱۳۵۵/۶/۲۳
احتراما به استحضار می رساند پس از ۲ سال تحقیق و جستجو پیرامون غار افسانه ای کولاوا و با راهنمایی پیرمردها و اشخاص مسن که داستانها و وقابع تاریخی را به صورت نقل قول و روایت از گذشتگان بیاد داشتند، موفق شدیم پس از ۱۰ روز خاکبرداری در دامنه شرقی کوه کولاوا دهانه غار قدیمی آنرا که در زبان عامیانه ترکی به اوغان لرزغه سی (زاغه افغانها) مشهور است، پیدا کنیم ( طیب صالحی و داریوش الهیاری) روز یکشنبه ۱۳۵۵/۶/۲۱ با تجهیزات و وسایل ایمنی لازم ساعت ۷ صبح بدرون غار رفتیم پس از عبور از شکافهای عمیق و خطرناک و راههای باریک و پرپیچ وخم به چندین اسکلت استخوانی انسان که چند نمونه آن نیز الان در اداره تربیت بدنی موجود است، دست یافتیم.

نمونه شکافها
غار کولاوا از نوع غارهای آهکی است و ستونهای کوچک و بزرگ استلاکتیک و استلاکمیت در آن بسیار به چشم می خورد. پس از عبور از روزنه بسیار باریک که رفت و آمد در آن به صورت سینه خیز و بازحمت انجام می شد به مکانی رسیدیم که غار ریزش کرده و راه را بکلی مسدود نموده بود. با اندک کاوش در اطراف غار مانند سایر قسمتها اجساد و استخوان چند نفر دیگر نیز بر جای بود که نمونه هایی از آنها نیز به بیرون غار آورده شد.



در نقطه انتهایی غار از ستونهای آویزان سنگی باریک آب زلال خیلی کند می چکید که در پایین نمونه های زیادی ازآنها به ستونهای پهن و کوچک سنگی تبدیل شده بود. به احتمال زیاد تا چند سال دیگر تمام قسمتهای نظیر آنجا نیز بر اثر سنگی شدن بکلی مسدود خواهد شد که هرگز راه عبوری نخواهد گذاشت.
طیب صالحی-داریوش الهیاری-قدوس بهرامی-علی حیدر نوربخش-غارنوردان شجاع این سفر پرخطر بودند. 
با تقدیم احترام طیب صالحی سرپرست اکیپ کوهنوردان قاجر قروه 
اصل متن گزارش


×××پی نوشت: روح زنده یادان قدوس بهرامی و  حیدر نوربخش شاد باد.
اولین کسانی که بعد از اکتشاف غار را پیمایش نمودند

نفرات از راست: بیژن صمدی، طیب صالحی، داریوش الهیاری، زنده یاد قدوس بهرامی
نفرات از راست: سیامک سلطانی، زنده یاد علی حیدر نوربخش،؟، داریوش الهیاری 
نفرات از راست: زنده یاد پیمان زارعی، مسعود فریدونیان، فردین صالحی، پرویز نویدی، کامبیز اقدامیان، طیب صالحی، کامران اقدامیان

کروکی غار کولاوا

این کروکی بصورت ذهنی در سال ۱۳۵۵ کشیده شده است

نامه فدراسیون کوهنوردی ایران خطاب به اداره تربیت بدنی شهرستان قروه
اداره تربیت بدنی شهرستان قروه
تشکیلات ورزش شهرستان قروه 
موضوع: کشف غار کولاوا
با اظهار تشکر از ارسال رونوشت گزارش غارنوردان قروه حاوی خبر جالب کشف غار کولاواتوسط غارنوردان جوان و شجاع بدین وسیله مراتب قدردانی کمیته غارشناسی فدراسیون غارشناسی ایران را به آقایان طیب صالحی- داریوش الهیاری- قدوس بهرامی و علی حیدر نوربخش زاده که با تحمل زحمات فراوان توانسته اند راهگشای این غار افسانه ای باشند، به اطلاع می رساند: 
با امید به موفقیتهای بیشتر در آینده انتظار دارد تماس و همکاری های خود را کماکان با این کمیته ادامه دهند 
چنانچه غار نوردان عزیز بتوانند از غارهای بازدید شده طرحی تهیه و طول و عرض و عمق آن را اندازه گیری کرده وهمچنین نمونه سنگ و آب و احیانا سفال شکسته هایی که خود می تواند رازگشای نکات تاریخی از سکونت در غار باشد، گردآوری و نگهداری کرده و در صورت امکان نمونه هایی از آنها را همراه گزارش خود ارسال دارند به شناخت غارها از جنبه های مختلف علمی کمک بیشتری خواهد کرد 
با سپاس فراوان 
رییس کمیته غارشناسی فدراسیون کوهنوردی ایران
چنگیز شیخلی
۵۵/۷/۲۹  

اصل نامه فدراسیون

مراسلات اداره کل حفاظت آثار باستانی و بناهای تاریخی راجع به موضوع غار کولاوا




نقشه برداری جدید
در تاریخ  4 مرداد ۱۳۹۲ آقای آرش یاسمن پور عضو انجمن غارنوردان و غارشناسان شعبه کردستان همراه ۵ نفر از اعضای هیئت و گروه قاجر( طیب صالحی، اسرا مفاخری ، داود مفاخری ، سامان مفاخری ، رحمان مرادیانی ) غار کولاوا را پیمایش و نقشه برداری نمودند.
دهانه غار کولاوا
خانم اسرا مفاخری آقایان: سامان مفاخری،طیب صالحی، رحمان مرادیانی، آرش یاسمن پور

نقشه غار کولاوا توسط آقای آرش یاسمن پور مرداد ۱۳۹۲

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
غار دیو زندان
غار دیو زندان در ۲ کیلومتری ارتفاعات شمال غربی روستای اوریه قرار دارد و روستای اوریه در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی قروه واقع شده است.
این غار عمودی برای اولین بار توسط طیب و ادیب صالحی شناسایی می شود سپس در سال ۱۳۵۵ برای اولین پیمایش می شود و پیمایش کامل این غار در سال ۱۳۶۸ می باشد.
نحوه شناسایی
ادیب و طیب صالحی از پدرشان می شنوند که غاری در ارتفاعات اوریه وجود دارد و یک روز که این دو برادر جهت جمع آوری گون به آن مناطق رفته بودند تصادفا دهانه غار را پیدا می کنند و چند سال بعد طیب صالحی همراه داریوش الهیاری به آنجا می روند و طیب با حمایت داریوش برای اولین بار به داخل این غار عمودی وارد می شود سپس طی دو برنامه پیمایش کامل می شود که گزارش آن به شرح ذیل می باشد:
گزارش غار دیوزندان
ساعت ۵ صبح روز سه شنبه ۱۳۶۸/۲/۱۲ به همراهی آقایان کامران اقدامیان- پیمان زارعی- ساسان مودتی- فردین صالحی- مسعود فریدونیان و جواد آئینی به مقصد غار تسخیر ناپذیر دیوزندان که تا این تاریخ هیچ گروه غارنوردی و کوهنوردی موفق به شناسایی آن به علت حالت عمودی بودن آن نشده بودند، روانه شدیم.

دهانه غار

طیب در حال فرود به داخل غار
طیب و کامران اقدامیان
ساعت ۷ صبح پس از بستن بلوک مطمئن و با حمایت غیر مستقیم آقای کامران اقدامیان از سطح بیرونی غار با تجهیزات تقریبا خوب پایین رفتم پس از ۸ متر فرود پاندولی به روش s در سطح جنوبی غار که شیب فوق العاده تندی داشت برای مدت کوتاهی توقف کردم سپس ۱۴ متر دیگر تا پایان قسمت B کروکی پایین رفتم.

طیب صالحی در حال فرود
هوای مرطوب، صدای گهگاه پرندگان و ریزش قطرات آب سکوت غار را بهم زده بود. در این قسمت با حمایت خود چندین قطعه عکس از مناظر زیبا و شیب واقعا وحشتناک ۱۱۰ درجه ای غار گرفتم. عظمت دیواره های مهیب غار مدتی مرا گیج کرده بود زیرا پس از ۱۶ سال کوهنوردی و تقریبا صعود به بیشتر قلل مشهور ایران هیچگاه دیواره هایی به این باشکوهی در جایی مشاهده ننموده بودم. مجددا قصد فرود نمودم پس از ۲ متر که دیواره حالت کاملا عمود داشت یک مرتبه زیر پایم خالی شد و در کلاهکی بزرگ بحالت پاندول قرار گرفتم باز هم به همان روش s وبا استفاده از کارابین و حمایت از بالا(دهانه غار) مقدار ۱۲ متر هم پایین رفتم. متاسفانه بعلت تمام شدن طناب و پاندول بودن خودم و سائیده شدن آن به کناره های سنگ، پایین رفتن غیرممکن گردید.
با زحمت فراوان و با استفاده از ترمز و حمایت بموقع پس از ده دقیقه به قسمتB برگشتم شرایط وحشتناک فوق باعث شد که نتوانم از موقعیت جدیدم عکس بگیرم کروکی تقریبی غار را تا آنجا که نور چراغ اجازه می داد به شکل ترسیم نمودم امیدوارم در آینده ای نزدیک با همکاری مسئولین آن اداره محترم و غارنوردان با تجربه استانهای هم جوار که وابسته آن اداره دعوت بتوانیم بطور کامل غار یاد شده را شناسایی نماییم.
گزارش از طیب صالحی
اصل گزارش اول




نفرات از راست: فردین صالحی، جواد آیینی، طیب صالحی، مسعود فریدونیان، کامران اقدامیان 

گزارش کامل پیمایش غار دیوزندان
«گزارش لحظه به لحظه  فرود به غار عمودی دیوزندان اوریه» 
ساعت ۱۸:۳۰ روز پنجشنبه مورخه۱۳۶۸/۴/۱۵ طبق برنامه تنظیمی و با همکاری مسئولین محترم اداره تربیت بدنی شهرستان قروه  به منظور شناسایی غار افسانه ای دیوزندان بهمراهی ۳ نفر از غارنوردان آقایان فردین صالحی –مسعود فریدونیان و پرویز نویدی به قصد آماده نمودن امکانات فرود در غارعمودی مذکور تا رسیدن سایر غارنوردان عازم روستای اوریه شدیم.
                                                                طیب صالحی و پرویز نویدی
شب را در دهانه غار به صبح رساندیم ساعت ۶ پس از انجام نرمش و ورزش صبحگاهی مشغول بستن بلوک و اولین کارگاه فرود در دهانه غار با استفاده از دو رشته سیم بکسل ۱۰ و ۶ شدیم سپس کابلهای مخصوص برق و سایر سیم کشی های لازم جهت روشنایی فواصل مختلف مسیر فرود را فراهم نمودیم.

طیب صالحی- مسعود فریدونیان
فردین صالحی، پرویز نویدی
بعد از ساعت ۸ صبح نخست آقای داریوش الهیاری و سپس آقایان محمود مرادی- حبیب حنیفی- همایون نعمتی- حمدالله حسن پور- اکبر رمضانی- شهرام نعمتی و سیروس عسگری به جمع ما پیوستند.
نفرات ایستاده از راست: سیروس عسگری، پرویز نویدی، مسعود فریدونیان شهرام نعمتی، 
نفرات نشسته از راست: همایون نعمتی،محمود مرادی، طیب صالحی، حمدالله حسن پور، حبیب حنیفی، داریوش الهیاری، اکبر رمضانی

طیب 
پس از بستن دو رشته طناب ۹ و ۷ میلی متری پلکانی از قبل آماده شده (۶۷ عدد پله ۵۰ سانتی با فاصله ۶۰ سانتی متری) و یک رشته طناب ۱۱ میلی متری به منظور حمایت اولیه به داخل غار رفتیم تقریبا در فاصله ۲۰ متری دومین کارگاه را در جای تقریبا مطمئنی با کوبیدن ۳ میخ به شکل مثلث برپا داشتیم و بقیه طنابها را به طرف پایین هدایت نمودیم. برای فرود نهایی و مشورت کلی در مورد این امر بس خطیر و بی نظیر به دهانه غار برگشتیم و مختصری از عظمت طبیعت و دیواره های مهیب غار را برای دوستان شرح دادم.

طیب  آماده فرود
آقایان مسعود فریدونیان- پرویز نویدی- فردین صالحی- همایون نعمتی و شهرام نعمتی با بستن طناب سینه به نوبت تا دومین کارگاه جهت بررسی و دیدن عظمت غار و شناسایی بعضی از قسمتهای پیش بینی نشده با حمایت مستقیم آقایان داریوش الهیاری و محمود مرادی پایین رفتند ساعت ۱۱:۱۵ صبح با بررسی مجدد کلیه جوانب فرود  وسایل مورد نیاز مربوطه( انواع میخها، کارابین ها، طنابها، چکش ترمز و رکابها)دومین حمله فرود به غار را آغاز نمودیم. نخست نور چراغ برق را روشن کردیم سپس به کارگاه دوم رفتیم و در آنجا پس از حمایت خود آقای داریوش الهیاری نیز به من ملحق شد.

طیب و داریوش الهیاری
ایشان که از دهانه غار توسط آقای محمود مرادی حمایت می شد، در حمایت مستقیم من نشستند و فرود نهایی آغاز شد پس از ۲ متر فرود بحالت پاندول درآمدم و این حالت تا ۴۰ متری غار ادامه داشت در این قسمت طنابهای پلکانی و طناب فرود هر دو به انتها رسیدند و مجبور شدم بار دیگر میخ کوبی کنم و کارگاه سوم را صرفا بخاطر حمایت خود برای مدتی کوتاه تا رسیدن طناب کمکی برپا دارم. درخواست کمک کردم طناب دیگری نخست به کارگاه دوم و سپس به من رسید آن را به طناب پلکانی گره زدم و با حمایت مستقیم خود تا ۵۵ متری پایین رفتم از این ارتفاع به بعد باز هم شیب معکوس بود و به اجبار ۵ متر آخر را بحالت پاندول و با فرود s پایین رفتم لحظات فوق العاده مهیجی بود تماس دائم با کارگاه دوم و اول برقرار بود بالاخره لحظات پایانی فرا رسید برای اولین بار در تاریخ به کف غار دیوزندان قدم نهادم.


نمونه سنگهای انتهای غار
محو عظمت وصف ناپذیر طبیعت بکر غار بودم طنابها را از خود جدا نمودم و مقداری در گوشه کنار غار گردش کردم ساعت ۱۲:۳۰ ظهر نور مستقیم خورشید به کف غار تابید که سه ربع احتیاج به نور چراغ برق نبود و این تابش نیز یکی دیگر از زیبایی های دیدنی غار بود که خود از نظر فیزیکی حائز اهمیت است و بحثی جداگانه دارد.
ساعت ۱۳ به کارگاه سوم صعود نمودم که این عمل بسیار مشکل و طاقت فرسا بود دوباره صعود نمودم که به علت خستگی عضلات بازو موفق نشدم.
عاقبت آقای داریوش الهیاری به بیرون غار رفت و به علت کوتاه بودن طناب چاره ای اندیشیدند و بار دیگر با حمایت از دهانه غار و صعود مجدد توانستم به کارگاه سوم و سپس به بیرون غار صعود نمایم ساعت ۲:۳۰ بعد از ظهر بود که تمام دوستان در زیر نور شدید و مستقیم آفتاب بی صبرانه منتظر بودند. لازم می دانم و همین جا از زحمات یکایک دوستان خصوصا مسئولین محترم اداره تربیت بدنی و آقای اکبر رمضانی که موتور برق خود را در اختیار گذاشت تشکر و سپاسگزاری نمایم اگر همکاری لحظه به لحظه برادران نبود هیچگاه ما موفق به این مهم نمی شدیم.

با تقدیم احترامات طیب صالحی

نفرات ایستاده از راست: سیروس عسگری، شهرام نعمتی، حبیب حنیفی، فردین صالحی
نفرات نشسته از راست:مسعود فریدونیان، همایون نعمتی،محمود مرادی، طیب صالحی، حمدالله حسن پور، داریئوش الهیاری، اکبر رمضانی


اصل گزارش دوم



نقشه برداری جدید غار دیوزندان
در تاریخ  4 مرداد ۱۳۹۲ آقای آرش یاسمن پور عضو انجمن غارنوردان و غارشناسان شعبه کردستان همراه ۵ نفر از اعضای هیئت و گروه قاجر( طیب صالحی، اسرا مفاخری ، داود مفاخری ، سامان مفاخری ، رحمان مرادیانی ) غار دیوزندان را پیمایش و نقشه برداری نمودند.
اسراءمفاخری کوچکترین فرد پیمایش کننده غار فنی دیوزندان ۴ مرداد ۱۳۹۲
نقشه غار دیوزندان توسط آقای آرش یاسمن پور
 عسکهای غار دیوزندان را آقای طیب صالحی جهت نمایشگاه به سنندج فرستادند که متاسفانه هیچگاه برگردانده نشد.
 اگر افرادی دیگری موفق به صعود این غار فنی شده اند، می توانند  گزارش خود را برای جهت تکمیل این گزارش ارسال نمایند. 
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

 غار فرهادتاش
  در حدود ۳۵ کیلومتری شرق شهر قروه، در فاصله سه روستای داش بلاغ ، آق بلاغ و وینسار بر روی کوهی مرتفع، بقایای یک معدن بزرگ سنگ قرار دارد که از نظر نوع ، اندازه و تراش سنگ دارای ویژگی های خاص و از اهمیت بسیار برخوردار است.
 در ضلع شرقی همین کوه فرهادتاش، دهانه غاری وجود دارد که “اورل استین ” مستشرق اروپایی هنگام بررسی منطقه غرب کشور، از این غار نام برده و ظاهرا نتوانسته وارد آن شود.

دهانه غار
تاریخچه فعالیت گروه قاجر در این غار
برای اولین بار طیب صالحی و داریوش الهیاری از اعضای گروه قاجر در سال ۱۳۶۲ به این منطقه آمده و پس از جستجوی زیاد غار را پیدا و پیمایش نمودند.


عکس از ورودی غار ۱۳۶۲
این غار حدود ۲۰ متر می باشد و ابتدایش حدود ۳ متر به صورت عمودی می باشد که جهت اطمینان بیشتر می توان از طناب استفاده  نمود. 

ابتدای ورودی غار 
 کل مسیر دارای شکافهای تنگ و باریک می باشد و عبور از آنها بسختس صورت می گیرد.

شکاف های تنگ

۹ نفر از اعضای هیئت و گروه قاجر در ۸ مهر ۱۳۹۰ این غار را پیمایش نمودند البته کل اعضا برای اولین بار به این غار آمده بودند 

علی حسن بیگی

رحمان مرادیانی ۱۳۹۰

محمد سعید حنیفی۱۳۹۰

امیر حسین ملک محمدی ۱۳۹۰

در کوه فرهادتاش غارهای کوچک متعددی وجود دارد که حدود ۵ الی ۱۰ متر می باشند 

 
نمونه ای از غارهای کوچک

نفرات نشسته از راست:شاهین نادری، امیرحسین ملک محمدی، لیلا صالحی، کورش دره وزمی، علی حسن بیگی، محمدسعید حنیفی، نبی شفیع زاده، رحمان مرادیانی مهر ماه  1390

نقشه برداری غار فرهادتاش
در برنامه ای مشترک تعدادی از اعضای انجمن غارنوردان و غارشناسان شعبه کردستان و اعضای هیئت و گروه قاجر، غار«فرهادتاش» در وینسار-قروه را تاریخ ۸ مرداد ۱۳۹۲ پیمایش نمودند. 
در این برنامه آقای آرش یاسمن پور از اعضای انجمن غارنوردان و غارشناسان شعبه کردستان غار فرهادتاش را نقشه برداری کردند 
نفرات ایستاده از راست: لیلا صالحی، یاسمن نعمتی، فرشته قادریان زاده، داوود مفاخری
نفرات نشسته از است:اسراء مفاخری، هیروعلی میرزا نژاد، آرش یاسمن پور، سامان مفاخری 
مرداد ۱۳۹۲

نقشه غار  فرهاد تاش که آقای آرش یاسمن پور آن را ترسم نمودند

اگر افرادی از شهرستان قروه فعالیتی در این غار داشتند،می توانند برای سایت قاجر  ارسال نمایند.

دیدگاه ها بسته است.